Skip to main content
Seurantaa, toimenpiteitä, seurantaa, tuloksia

Mitattavia tuloksia

Seurannan avulla voit kohdentaa markkinoinnin ponnisteluja sinne, missä ne tuottavat eniten tuloksia. Digitaalisen markkinoinnin suurin mahdollisuus on yrittää selvittää mitä asiakkaasi haluaa.

Googlen Analytics tai Matomo kertoo vieraistasi

Google Analytics ja Matomo ovat ilmaisia seurantatyökaluja, joilla selvitätä missä ja milloin potentiaalinen asiakkaasi liikkuu verkkosivuillasi. Ne kertovat mistä linekistä vierailija on saapunut ja näin pystyt kohdentamaan markkinointia sinne, missä se tuottaa eniten tuloksia.

Google Analytics ja Matomo ovat molemmat suosittuja verkkosivuston analytiikkatyökaluja, jotka auttavat verkkosivuston omistajia ymmärtämään kävijöiden käyttäytymistä. Näiden kahden työkalun välillä on kuitenkin joitakin merkittäviä eroja, joita voidaan tarkastella tarkemmin.

Google Analytics on Googlen omistama palvelu, kun taas Matomo (aiemmin nimeltään Piwik) on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jota voidaan käyttää ilmaiseksi. Tämä tarkoittaa, että Matomoa voidaan räätälöidä paremmin tietyille käyttötapauksille, mutta se vaatii enemmän teknistä osaamista ja ylläpitoa.

Google Analytics on erittäin suosittu verkkosivuston analytiikkatyökalu, jota käyttää valtava määrä verkkosivuston omistajia. Tämä tarkoittaa, että Google Analytics on integroitavissa muihin kolmannen osapuolen työkaluihin ja palveluihin, kuten mainonnan seurantaan, ja se tarjoaa erittäin kattavan käyttäjäkokemuksen. Matomo on vähemmän tunnettu, mutta se voi olla parempi vaihtoehto yksityisyyssyistä huolestuneille verkkosivuston omistajille.

Google Analyticsin käyttö edellyttää, että käyttäjä hyväksyy Googlen käyttöehdot ja tietosuojakäytännöt. Tämä tarkoittaa, että käyttäjän on sallittava Googlen käyttää tietojaan mainostarkoituksiin. Matomo on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, joten sen käyttöön ei liity samanlaisia ​​tietosuojaongelmia.

Google Analytics tarjoaa laajemman valikoiman analyysityökaluja, mukaan lukien käyttäjäsegmentointi, seuranta ja attribuutio. Matomo tarjoaa kuitenkin myös laajan valikoiman analyysityökaluja, jotka voivat olla sopivia monille verkkosivuston omistajille.

Google Analyticsin käyttö edellyttää, että käyttäjä lisää seurantakoodin verkkosivustolleen. Matomo tarjoaa myös tällaisen seurantakoodin, mutta sen avoimen lähdekoodin luonne tarkoittaa, että sitä voidaan muokata helpommin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Google Analytics ja Matomo ovat molemmat hyviä verkkosivuston analytiikkatyökaluja, mutta niillä on erilaisia ​​vahvuuksia ja heikkouksia. 

Huolellinen verkkosivun ylläpitäjä voi valita molemmat ja katsoo käytännössä kumpi palvelee paremmin.

Verkossa liikkujan tietosuojaa ja  yksityisyyttä tulee kunnioittaa. Palvelut tulee rakentaa niin, että käyttäjällä on mahdollisuus vaikuttaa tähän.

Usein kysyttyä

Rikkooko Google Analyticsin käyttö GDPR-asetuksia?

Ei, mutta käyttäjällä tulee olla mahdollisuus estää seuraaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa evästeiden estämisen mahdollisuutta selaimeen. 

Mitä kaikkea tyypillisesti seurataan?

Seuraamista voidaan hyödyntää monessa asiassa, kuten mistä asiakas tulee sivuille, onko verkkovierailu mainonnan vai hakukonenäkyvyyden aiheuttamaa tai millä sivuilla asiakas palvelussamme liikkuu. Sivustolle voidaan asettaa tavoitteita, joiden toteutumista voidaan seurata vielä erillisten tagien avulla. Monen eri mittarin analysoinnilla voidaan päätellä mikä asiakkaita kiinnostaa tai mikä markkinointikanava on oikea

Pitääkö minulla olla on Google-tili?

Ei ole pakko, se voidaan tehdä puolestasi. Silti on tärkeää, että asiakas osaa myös itse tulkita raportteja ja tehdä niistä päätelmiä.Yhdessä asiakkaan kanssa voidaan rakentaa raporttien perusteella parempaa palvelua ja kehittää markkinointia oikeaan suuntaan.

Kysy lisätietoja

Haluatko kysyä lisää verkkosivuston suunnittelusta tai tarvitsetko hyvää tekijää sivuillesi? Ota yhteyttä!